Články

Mesiac autorského čítania 3

  Mesiac autorského čítania je po roku späť. Spolu s ním do Košíc zavítajú literárne osobnosti zo Slovenska, Česka a z nemecky hovoriacich krajín - Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a Luxemburska. 

V Košiciach otvorí festival nestarnúci Ľubomír Feldek a jeho manželka Oľga. Z hosťujúcej krajiny to bude výrazná literárna osobnosť z Viedne Marianne Gruber spisovateľka, moderátorka a redaktorka.
Kvalitu programu prvej polovice festivalu podčiarkujú nositelia rôznych literárnych ocenení ako napríklad Martin Ryšavý, Peterk Krištúfek, košičan Marek Vadas, pódiový performan Jaromír Typlt, spisovateľ, režisér a herec Arnošt Goldflam, jeden z našich najprekladanejších autorov Peter Pišťánek, bývalý spolupracovník Václava Havla a dlhoročný riaditeľ Nadácie Sándora Máraiho Péter Hunčík, básnik Ján Litvák, žurnalista Mf Dnes Karel Steigerwald. Z hosťujúcich krajín napríklad Michael Donhauser nositeľ niekoľkých cien za poéziu, Steffen Popp, ktorého básne pravidelne vychádzajú v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, zakladateľ nemeckej slam poetry Bas Böttcher, bavorák Bernhard Setzwein, významný švajčiarsky románopisec Urs Faes, Katrin Schmidt známa svojim autobiografickým románom po mozgovej príhode, ale aj Franz Hammerbacher, ktorý pôsobil na vojenských misiách v Kosove a na Golandských výšinách.
V druhej polovici mesiaca budú môcť návštevníci festivalu stretnúť napríklad niekoľko krát ocenenú nemeckú prekladateľku a poetku Judith Zander, ďalšiu stálicu nemeckej slam poetry Dalibora Markoviča. Z nemeckých autorov veľmi pozoruhodnou osobnosťou je nekonvenčná Daniela Seel poetka, prekladateľka, redaktorka a vydavateľka, ale podobne aj spisovateľka, kurátorka prekladateľka z ruštiny a taliančiny Emma Braslavsky. Privítame aj prezidentku Luxemburského zväzu spisovateľov poetku a novinárku Colette Mart a luxemburského spisovateľa laureáta prestížnej Ceny Battyho Webera Nica Helmingera. Z rakúska bude určite zaujímavý Christoph W. Bauer rakúsky spisovateľ, ktorý sám seba opisuje ako poeta Legens, prezident rakúskeho PEN klubu Josef Haslinger, spisovateľ, prekladateľ a spoločensko-kritický esejista Robert Menasse. Švajčiarsku literárnu scénu predstaví Roman Graf mladý básnika prozaik, Verena Stössinger spisovateľka a novinárka a slovensko-švajčiarska spisovateľka a novinárka Irena Brežná.
Z československých autorov druhú polovicu júla otvorí stálica festivalu básnik, prozaik a dramatik Pavel Kohout. Ďalším emigrantom bude český spisovateľ, žijúci vo Viedni, píšuci aj latinsky, básnik, filozof, esejista a výtvarník Eugen Brikcius. Predstaviteľov mladej slovenskej a českej literárnej tvorby bude zastupovať Pavel Trtílek český dramatik, prozaik a prekladateľ, Nóra Ružičková slovenská poetka a výtvarníčka, Petra Soukupová prozaička a jedna z dramaturgov seriálu Ulice, ale aj tohto roku nominovaný na cenu Magnesia Litera Milan Děžinský. Niekoľko krát ocenený autor je aj Emil Hakl, ktorého novela O rodičích a dětech nielenže dostala cenu Magnesia Litera, ale bola aj úspešne sfilmovaná. Určite jedinečné bude vystúpenie legendy českého undergroundu, člena hudobnej skupiny DG 307 Pavla Zajíčka. Slovenských súčasných prozaikov bude zastupovať Stanislav Rakús, Viťo Staviarsky a Pavol Rankov.
Festival uzatvorí nemecký majster literárneho minimalizmu Gregor Sander a český spisovateľ, výtvarník a performer Patrik Linhart.
Projekt organizuje Knižnica pre mládež mesta Košice, v spolupráci s agentúrou Větrné mlýny Brno. Už tretí rok sa bude konať v priestoroch Bábkového divadla na Alžbetinej ul. 38 v Košiciach. O 18.00 hod. číta český alebo slovenský spisovateľ a po ňom spisovateľ z nemecky hovoriacej krajiny. V pozadí nemeckého čítania sa premietne preklad do slovenčiny, alebo češtiny. Po každom autorskom čítaní sa uskutoční aj krátka beseda s prítomným autorom. Okrem Košíc sa festival koná v Brne, Ostrave a Wroclawi. V Česku ide o 14. ročník. Celkovo sa poslucháčom predstaví 32 českých a slovenských autorov a 31 autorov z Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a Luxemburska.

Fond na podporu umenia